GRAFIKA 2.0

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez

2012.06.05. 10:53

VISART DIPLOMA 2012

 „A kiállított munkák cselekvésre késztettek, megtörtént az interakció, az adok-kapok, ezt már nyugodtan nevezhetjük grafika 2.0-nak!” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Visart 2012-es diploma kiállítását Kismarty-Lechner Balázs, ahol a 13 növendék az elmúlt évek legjobb alkotásait és a diplomamunkákat mutatta be.

A fenntarthatóság, az egészségügy, a divat, az építészet, úti-és gyerekkönyv tervek mellett az állatvédelem is megjelent a végzősök munkáiban, s akadt, aki a magyar betűk népszerűsítését célozta meg. A plakátművészet pártfogolása és az egyedi kerékpár tervek szintén részét képezték a május végén megrendezett diplomázók alkotásait bemutató szemlének, ahova nemcsak a szülők és barátok látogattak el, hanem a grafikust kereső munkaadók is.

Évről évre jó lehetőség ez mind az ügynökségeknek, grafikust foglalkoztató cégeknek, mind a hallgatóknak, a legtehetségesebbekre állás és számos lehetőség vár.Hogyan használják ki ezt? Az évfolyam legjobbjai közül néhányan beszélnek inspirációjukról, elképzeléseikről, terveikről.

Zöld termelő, kék fogyasztó

Gellén Sára a mezőgazdasági termelőket és fogyasztókat közösségekbe szervező, azok közvetlen kapcsolatát elősegítő közösségi portált tervezett, ÖKOMM elnevezéssel.

„A témámat azért választottam, mert alapvetően érdekelnek az öko dolgok, s az, hogy ehhez a témához mit tudnék én grafikusként hozzátenni.” – kezdi a diplomamunkája történetét.

A Sára által kidolgozott rendszer lényege, hogy lehetőséget teremt arra, hogy bárki egy-két klikkelés után megtalálja a hozzá közel eső termelőket és tőlük vásároljon közvetlenül.

„Amiben más, mint egy közösségi oldal, hogy lehet vásárolni, a térképen megkeresni a hozzánk közel eső termelőket, tehát nem az ismerősök találkoznak, hanem automatikusan kerülsz bele a termelő csoportjába, akit kiválasztasz, akik közel laknak hozzád.” – magyarázza ötlete lényegét.

"A munka színvilága magától értetődő volt; a zöld mindig a termelő színe, a kék a fogyasztó színe, de lehetsz mind a kettő, termelő és vásárló is, lehet egyszerre kétféle profilod, váltogathatod, éppen melyik profilodat nézed.

A lilát még bele szerettem volna tenni, de végül arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb legyen a végeredmény.”

Sára már kapcsolatban áll a Vidékfejlesztési Minisztériummal, az egyik ott dolgozó szakember bíztatja és akár támogatja is tervének megvalósulását egy lehetséges pályázat útjának egyengetésében.

„Könnyen el tudom képzelni, hogy a jövőben ezzel foglalkozom majd” – mosolyog a kiállított munkái mellett, miközben éppen egy névjegyet nyújt át neki egy érdeklődő, aki mindenképpen visszahívást kér a következő héten. 

Vizuális misszió

Évfolyamtársa Moroncsik Ádám mindenképpen ki szerette volna magát próbálni a könyv műfajában.

„Olyan könyvet akartam csinálni, ami gyerekeknek szól, mert érdekel a gyerekek vizuális intelligenciájának fejlesztése. Ez a terület még igencsak gyerekcipőben jár, miközben a gyermekek vizuális oktatása, képzése nagyon fontos lenne, amit egészen kicsi korban el kellene kezdeni.”

Ádám egy olyan, a világ érdekességeit összefoglaló könyvsorozat, a Betűvilág első darabját készítette el, amely inkább a vizualitásra, mintsem a szöveges tartalomra helyezi a hangsúlyt.

A könyvsorozat célközönsége a tízéves korosztály, nekik mutatja be a sorozat első darabja a világ érdekességeit.

„Megpróbáltam oldalpáronként olyan fogalmakat választani, amelyek érdeklik őket, nap, mint nap találkoznak velük, de nem tudják, honnan származnak. Hogy készül a Lego, mi is a Cola pontosan vagy hogyan készül a chips.

Egy minimális szöveget összeszedtem, majd illusztratív tipográfiai elemmel elrejtettem az aktuális oldalpárnak a címét az oldalon.” – avat be a koncepció mögötti tartalomba Ádám.

A teljes könyv egy hosszú, összefüggő illusztráció folyamra van felfűzve, s külön plusz a gyerekeknek, ha rájönnek az oldalak közötti kapcsolatokra, ezáltal vizuális gondolkodásra serkentve őket. 

 

„ Összesen két hónapot dolgoztam a munkán, az első hónapban kitaláltam a koncepciót, majd egy hónap volt a kivitelezés. Mivel nagyon kedvezőek voltak a visszhangok mindenképpen szeretném eljuttatni kiadóknak, többen mondták, grafikusok, kreatív igazgatók, hogy érdemes vele foglalkozni.” – számol be a bíztató kilátásokról a végzős, akinek szabadúszó grafikusként évek óta vannak megbízásai.

Magyar magazinba magyar betű

Dubóczky Anna teljesen más irányból, az ELTE földrajz szakáról csöppent a Visart-ba, elmondása szerint nagyon keményen fel kellett zárkóznia azokhoz, akik már régóta ezzel a területtel foglalkoznak.

Tanárai visszajelzései alapján a felzárkózás remekül sikerült, Annát a legtehetségesebbek egyikeként tartják számon!

A Magyar Betű Műhely, Anna diplomamunkája egy betűtervezők, tipográfusok számára elképzelt intézmény, mely a magyar tipográfusokat, betűtervezőket, azok munkáit, betűit népszerűsítené és hirdetné.

 „Nagyon szeretem a tipográfiát, szeretek a betűkkel foglalkozni, bár még rengeteget kell tanulnom, szeretnék még sokat fejlődni és ebben az irányban tovább tanulni, mesterképzésen részt venni” – mutatkozik be Anna, hatalmas tudásvágyról és maximalizmusról árulkodva.

"Amikor a diplomamunkámat készítettem elméláztam rajta, milyen lenne, ha magyar magazinok, újságok magyar betűtípusokkal szednének és nem külföldiekkel, ezeket sajnos kevesen ismerik. Nagyon sok olyan karakter létezik, amely kifejezetten a mi nyelvünkhöz van igazítva, s rengeteg idő és energia ezeket szépen elkészíteni a szakembereknek. Becsüljük meg a munkájukat! Tulajdonképpen ez előtt szerettem volna tisztelegni.” 

Tekergő

Bíró Petra, aki a Visart-ban töltött évek alatt mindvégig kiemelkedő teljesítményt nyújtott diplomamunkájában egy gyermekkórház vizuális kommunikációját alkotta meg.

bíro petra_1.JPG

"Célom egy vidám, játékos, de informatív kórházi környezet létrehozása volt, mely elősegítheti a betegek szorongásának csökkentését. A kedves, szerethető grafikai világgal szeretném elérni, hogy a gyerekek többet tudhassanak meg a szervezetükről, egészségükről. Ehhez segít továbbá egy foglalkoztató füzet, mely számtalan érdekes információt és kreatív feladatot tartalmaz, ezzel is kellemesebbé téve a kórházban töltött időt.”

Bíró Petra, Dubóczky Anna, Endrődi Zsuzsa, Gellén Sára, Horváth Tamás, Kalló Eszter, Lichtenstein Csilla, Lisz Dániel, Lukács Esther, Moroncsik Ádám, Selmeczy Fanni, Szabó Attila, Szabó Dóra kívánjuk, hogy munkátokat, tudásotokat megismerjék és elismerjék!

Indul az Élet 2.0!

 

 

 

 

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://visart.blog.hu/api/trackback/id/tr604566513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása