A Visart Művészeti Akadémiát választó fiatalok zömében rendelkeznek azzal a tudatossággal, mely előre tervezi, hogy a megszerzett tudást, hol és hogyan lehet kamatoztatni. Nem árt azonban, ha a leendő szakma elsajátítására úgy készülnek, hogy feltérképezik saját képességeiket, affinitásukat, irányultságukat a szakmán belül is.
Az itt töltött évek során, de a negyedik évben hangsúlyosan készítik fel a tanárok a diákokat arra, mi vár rájuk a munkaerőpiacon, milyen elvárásokkal kell majd szembenézniük. Némi ízelítőt adva ebből, megkérdeztünk két szakembert, hogyan vélekednek, mit tartanak fontosnak, amikor munkatársat keresnek.

A kis ügynökség
„Grafikus kereséskor az első, amit bekérünk, az eddigi referenciák. Nem mindegy az sem, hogy offline vagy online grafikai munkára van szükségünk, mert ez a két terület különböző szakértelmet igényel. A referenciák megtekintése után nagyon fontos a telefonos vagy személyes találkozó, hogy van-e „kémia” az emberek között. Hiszen hosszú távon nemcsak a szakmai tapasztalat, hanem az emberi értékek, a hozzáállás is fontos. Ha az első körben minden megfelel, elkezdődik a közös munka, ennek során derül ki az, hogy valaki éles helyzetben hogyan dolgozik.” – vázolja Szokács Andrea, a Webimpex Kft. ügyvezetője a keresési folyamat lépéseit.

andrea szokacs.jpg

Andrea számára kiemelten fontos a határidők betartása, a proaktív gondolkodásmód, a kreativitás és az, hogy a leendő munkatárs egy rövid leírás (brief) alapján megértse a feladatot. A sokoldalúság sem hátrány, de aki túl sok mindenben otthon van, annak, szerinte pont a speciális tudása hiányzik.
A kis ügynökségek számára alapvető, hogy a jelentkező számlaképes legyen, mert sok cég kiszervezi ezeket a munkákat és alvállalkozóként alkalmaz grafikusokat.

A 15 éve a szakmában dolgozó Szokács azt tanácsolja a diákoknak, hogy még az iskolaévek alatt szerezzenek minél több referenciát jó és ismert cégektől, akár ingyenes munkákkal.
„Legyenek referenciái, készítsen blogot vagy valamilyen online portfóliót, amelyet megfelelően kulcsszavaz és rendszeresen frissít az új munkákkal. A kezdő grafikusok számára nemcsak a grafikai trendek ismerete nagyon fontos, hanem a folyamatos, akár autodidakta tanulás a diákévek után is. „

A grafikai stúdió
„Alkalmazott grafikusokkal dolgozunk, ezért elsődleges, hogy a jelölt ne saját önmegvalósítási lehetőségét kereső művész legyen, hanem az ügyfelekkel rugalmasan együtt dolgozni képes kolléga. Fontos viszont, hogy rendelkezzen saját stílussal, ismerje az aktuális irányzatokat, trendeket. „- mondja Bárkány Eszter a Magnetta Kft. stúdióvezetője.

Cégüknél kiemelten fontos a nyomdaipari ismeret, hiszen nem kiállítások műtárgyait készítik, hanem főként reklámhordozó anyagokat.
„Az évek során számtalan grafikussal dolgoztam, akinek gondot okozott a nyomdai előkészítés. Olyan alapfogalmakat, követelményeket nem ismertek, mint a kifutó, nyomdai színfelbontás, stanc és még sorolhatnám.” – számol be rossz tapasztalatairól a szakember.
A technológiák, anyagok ismeretének hiánya nem csak a gyártás során okoz nehézséget, de gyakran az ügyfeleknek sem tudnak olyan megoldásokat javasolni, ami különlegessé tenné a reklámanyagot.

„Egyik kedvenc ilyen helyzetem volt, amikor az egyébként végtelenül tehetséges grafikusunk 5 oldalasra tervezte a saját szórólapunkat.” – illusztrálja az elmondottakat Eszter.

A stúdióvezető szerint az ideális alkalmazott grafikusnak biztos szakmai tudással kell rendelkeznie, amihez kitűnő kommunikációs készség társul. Nem csak megértenie és adaptálnia kell az ügyfél igényeit, de szakmai tapasztalatai alapján "terelni" az optimális megoldás felé.

A kezdő grafikusoknak azt tanácsolja, hogy alakítsák ki egyéni stílusukat, de folyamatosan figyeljék mások munkáit is, és igyekezzenek megtanulni azok alkalmazását egy-egy adott feladatra. A legfontosabbnak pedig azt tartja, hogy ne sértődjenek meg, ha nem mindenkinek az tetszik, ami nekik.
Aki művész lesz nem kényszerül majd kompromisszumokra. Aki viszont nem ilyen szerencsés, nem árt, ha megtanul alkalmazkodni a megrendelő igényeihez.


A bejegyzés trackback címe:

https://visart.blog.hu/api/trackback/id/tr954812159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása