Díjazott lett diákunk, Pordán János a „Van egy perced? – Alkoss” címmel a Hungarofest Nonprofit Kft. és a Salver Productions Kft. által Örkény István 100 éves évfordulójának alkalmából kiírt pályázaton.

A 14 és 30 év közötti fiatalok számára szóló pályázaton négy kategóriában nevezhettek a pályázók; melyek a fotó, grafika, rövidfilm és a vegyes művészet voltak, s ez utóbbiban Pordán János, a Visart hallgatója második helyezést nyert el a zsűri döntésének értelmében „Örkény a feje tetején”című alkotásával.

pordandíj_5.JPG

A pályaműveknek tükrözniük kellett Örkény szellemiségét, ami meg is valósult, hiszen valamilyen formában mindegyik pályamű magán hordozza a groteszk jegyeit, mely annyira jellemző volt az íróra.

Örkény arcképét az utca emberének megmutatva 10-ből alig ketten ismerték fel, ám írásait említve szinte mindenki fel tudta idézni az írót. Ez inspirált arra, hogy novelláit felhasználva, saját arcképén keresztül jelenítsem meg az utcai publikumnak.” – idézi fel János, hogyan született meg a pályamű ötlete.

Az alkotó Örkény István novelláinak tördelésével rakta ki annak arcképét Budapesten két forgalmas csomópontban, az Astorián és a Deák téren, 9 nm-es méretben. Terpeszállásban, mélyen előrehajolva, a kát lábunk között hátratekintve, ha úgy tetszik groteszk pozitúrában.

A 60 db elemből álló plakát kirakása közben számos, változatos korú járókelő érdeklődött az alkotási folyamat felől, Örkény novelláiba illő érdekes párbeszédeket produkálva.

 pordandíj_4.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A négytagú zsűri a díjazottakat a mintegy 100 pályázó közül választotta ki, így János helyezése még nagyobb elismerés.


A bejegyzés trackback címe:

https://visart.blog.hu/api/trackback/id/tr394854114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása