ÉRTÉKEK A MINDENNAPOKBAN

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez

2013.04.15. 10:13

Batta Eszter, a Visart diákja bekerült a „La Femme 50 tehetséges fiatal” mentorprogramjába. A programról, szakmai tapasztalatairól és tanulmányairól beszélt a Visart blognak.

Batta Eszter_1.jpg

Hogyan jutott tudomásodra, hogy létezik ez a program és miért gondoltad úgy, hogy jelentkezel rá?
A pályázatot nem én adtam be, és nem is tudtam róla egészen addig, amíg karácsony előtt egy héttel értesítést nem kaptam a La Femme-től, amelyben közölték, hogy beválasztottak az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Igazi meglepetés volt számomra és egyben szép karácsonyi ajándék is.

Hogyan zajlott a kiválasztási folyamat és mi történt azt követően, hogy bekerültél az 50-be?
Több mint 1300 fiatalra érkezett írásos ajánlás. Szakemberek bevonásával zajlott a jelölések több körös előválogatása. Majd az arra legérdemesebb nyolcvan jelöltet 36 fős zsűri egyenként is értékelte. Ennek eredményeképpen „született” meg az 50 tehetséges magyar fiatal listája.
Az 50 mentorált - közöttük én is - részt vesz a tudomány, a kultúra, a gazdaság meghatározó személyiségeinek aktív szerepvállalásával megvalósuló mentorprogramban. Emellett bemutatásra kerültünk a La Femme különszámában, illetve március 1-én a Corinthia Hotelben a sajtónyilvánossága előtt.
Fiatal kutatóorvosokkal, fizikusokkal, jogászokkal, hazai és nemzetközi díjakkal elismert építészekkel, sikerrel helyt álló komolyzenészekkel, képzőművészekkel, írókkal, hangszerkészítővel, több nyelven színházi darabokban játszó ifjú színművésszel kerültem az 50 tehetséges fiatal közé.
Mindenki a saját mentorával működik együtt 6 hónapon keresztül, amely idő - remélem - gyümölcsöző lesz számomra. Például az elmúlt napokban több mentorált társam is megkeresett. Az egyikük Szabó Szonja filmrendező, akinek a kérésére egy filmplakátot készítettem egy cannes-i pályázatra, illetve a másikuk Pallai Károly Sándor bölcsész - egy nemzetközi elektronikus kulturális folyóirat alapítója és főszerkesztője -, akinek továbbajánlásával jelenik meg a napokban Franciaországban 10 grafikám, illetve májusban egy tervezőgrafikai munkám az ő versével.

battaeszter_4.jpg

Miben látod a legnagyobb előnyét a programnak?
Úgy gondolom, hogy az 50 tehetséges magyar fiatal mindegyike hozzájárulhat ahhoz, hogy a mindennapjainkban az értékekre helyeződjön a hangsúly. Az egyéni teljesítményeinkkel, eredményeink felsorakoztatásával, példamutatásunkkal az utánunk jövő generációnak adhatunk hitet és jó irányt, hogy a kitűzött céljaink – igaz sok munkával, kitartással és persze nagyfokú alázattal – elérhetők, megvalósíthatók.
Merem remélni, hogy a mai – sok esetben – motiválatlan, céltalan fiataloknak is irányt mutathatunk, hogy nincs elérhetetlen cél, csak tenni kell érte. Talán megmozgathatjuk a fantáziájukat, felkelthetjük az érdeklődésüket és talán gondolatokat, érzelmeket indíthatunk el bennük.
Másrészt remélem, hogy a mentorprogram új feladatokat, pályázatokat, esetleg ösztöndíjak elnyerését is kínálja majd, amellyel új lehetőségek teremtődnek meg számunkra.

battaeszter_2.jpg

Díjak, elismerések hosszú sora áll már mögötted, fiatal korod ellenére. Mi az, amit fontosnak tartasz a Visart-ban, mit tud nyújtani az iskola egy olyan fiatal tehetségnek, aki már szinte gyerekként kapott megbízásokat?
A sok-sok hazai és külföldi kiállításom /61/ és díjaim ellenére úgy gondoltam, hogy ma Magyarországon nem lehet megélni a művészetből. Egyrészt mert rendkívül zárt világot alkot a képzőművészvilág, másrészt nincs fizetőképes kereslet.
Ezért 4 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy a felsőfokú tanulmányaimat a Visart Művészeti Akadémián kezdem el, ahol a képzés a francia - Ecole D’ Art Maryse Eloy - főiskola oktatási programja alapján folyik.
A VISART Művészeti Akadémia kitűnő tanárokkal, széleskörű gyakorlati oktatást biztosít az itt tanulóknak. A diákok a vizuális kommunikáció területén a mai kor kihívásainak megfelelő, magas szintű oktatásban részesülnek.
Úgy gondolom, hogy a VISART Művészeti Akadémia képzése jó alapot kínál arra, hogy akár hazai, akár nemzetközi visonylatban is helyt álljanak az itt végzettek.
Az iskola - rendkívül feszített, nagyon sok gyakorlati feladatot, szigorú és folyamatos munkát követelő - tanrendjét csak maximális akarattal, fegyelemmel és kitartással lehet végigcsinálni. Úgy gondolom, hogy négy éven át én is és az osztálytársaim is kellő szorgalommal és kellő elkötelezettséggel tettük a dolgunkat. Megérte, mert már boldogan mondhatjuk el, hogy másfél hónappal vagyunk a diplomavizsgáink előtt.

battaeszter_3.jpg

Miben erősít meg és mire inspirál ez az újabb elismerés?
Az 50 tehetséges magyar fiatal közé való bekerülésem abban erősít meg, hogy amit eddig csináltam és tanultam az nem volt hiábavaló. Ez az elismerés újabb inspirációt ad arra, hogy - remélhetőleg - még sok mindent elérhetek, ha továbbra is alázattal és kellő szorgalommal teszem a dolgom.

battaeszter_5.jpg

Mik a konkrét terveid a diploma után? Milyen területen szeretnél tevékenykedni?
Sok minden megfordult a fejemben, az is, hogy talán külföldön próbálok szerencsét, leginkább a nyelvtanulás elmélyítése miatt. De azon is gondolkodom, hogy itthon kezdek el dolgozni, hogy a szakmát még jobban elsajátítsam. Szívesen foglalkoznék reklám-, arculat-, plakáttervezéssel, illetve illusztrálással is. Úgy gondolom, hogy a mai világban nagy szükség van olyan piacképes ismeretekre és szakmára, amellyel munkahelyet remélhetnek a fiatalok s elmondhatom, hogy ehhez a VISART Művészeti Akadémián kitűnő képzést kaptunk.


A bejegyzés trackback címe:

https://visart.blog.hu/api/trackback/id/tr55223343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása